Газпром очаква за 2021 година  най-високия финансов резултат в историята

...
Газпром очаква за 2021 година  най-високия финансов резултат в историята
Коментари Харесай

Газпром очаква рекорден дивидент за 2021 година

" Газпром " чака за 2021 година  най-високия финансов резултат в историята на компанията, а също по този начин и рекордни дивиденти, е съобщил ръководителят на управителния съвет на холдинга Алексей Милер.

" Прогнозите са за най-висок в цялата история на " Газпром " финансов резултат. А това значи, че и дивидентите за акционерите ще бъдат рекордни - освен това както за " Газпром ", по този начин и измежду всички руски публични компании ", е споделил той.

Това е разумно поради обстоятелството, че " Газпром " през 2021 година е нараснал добива на природен  газ с 62.2 милиарда куб. м спрямо 2020-а до 514.8 милиарда куб. м, отбелязва шефът на холдинга Алексей Милер. Този показател е най-високият за компании за последните 13 години.

Експортът на естествен газа в чужбина през 2021 година е повишен с 5.8 милиарда куб. м до 185.1 милиарда куб. м, като е четвъртият по обем в историята на " Газпром ".

При това покупките на съветски тръбопроводен газ през предходната година са се нараснали в 15 страни. Най-висок приръст има при най-големите  консуматори на компанията - Германия (+10,5%), Турция (+63%), Италия (+20,3%), оповестява Алексей Милер. " Нарастването на добива на газ при " Газпром " е покрило лъвския дял от растежа на международното ползване на синьото гориво през 2021 година ", е отбелязал шефът на " Газпром ".

От 1 януари 2022 година " Газпром " е минал на ново равнище на доставките на естествен газ в Китай по газопровода  " Силата на Сибир ", както това е  планувано в дълготрайните двустранни договори за покупка и продажба. " Значителна роля в обезпечаването на надеждни доставки на съветски газ в Европа играят  морските газопроводи " Северен поток " и " Турски поток ". А значимо е и това, че от 29 декември 2021 година изцяло е подготвен за работа още един морски газопровод - " Северен поток - 2 " с планов потенциал от 55 милиарда куб. м газ годишно ", е споделил ръководителят на управителния съвет на " Газпром ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР